– Del dijous al diumenge recorreran la comarca una trentena d’espectacles de 14 reconegudes companyies.
– S’han programat dues rutes: una per als més menuts de la casa i altra per als que ja no ho són tant.
– Enguany s’aposta per espectacles íntims, la música en directe i la barreja amb disciplines com el clown i la dansa contemporània.
Albaida, 7 de novembre. Dijous arranca la 33a Mostra de Titelles de la Vall d’Albaida que s’ha presentat este matí en societat al Museu Internacional de Titelles d’Albaida que acull peces de companyies que hi han participat junt amb altres tan mediàtiques com els guinyols de Canal Plus, Gomaespuma o, com ha anunciat l’alcalde d’Albaida, Josep Albert, l’Ulleretes de LevanteTV o Espinete, per el qual es negocia amb RTVE. Per a l’alcalde d’Albaida «la Mostra ha tornat al lloc que li ha servit d’escenari de presentació durant tants anys i que enguany en fa 20».
Dijous, la mostra oferirà 4 espectacles i un taller. Divendres en seran 10 i 2 tallers en una programació enfocada al públic escolar, una característica que la directora del SARC de la Diputació, Iolanda Sifres, ha valorat junt amb «la valentia de 19 pobles i la sensibilitat d’una Mancomunitat que és un referent en sensibilitat cultural». Dissabte seran 6 les funcions i diumenge en seran 7, adreçades a tot tipus de públic, entre els quals, els adolescents. Una aposta d’enguany per a atraure al teatre eixe fracció de població «massa gran per a disfrutar dels espectacles de xiquets i massa menuda per a interessar-se pels d’adults» segons la directora de la Mostra, Ángeles González, i als quals s’adrecen obres com Safari, de la Baldufa i que tracta el tema del bullying o Cosspress de Kimani sobre l’obsessió per l’aspecte físic i que incorpora la dansa contemporània. Junt amb eixes propostes, destaquen enguany espectacles «tan íntims que pots sentir la respiració dels intèrprets» com és el cas d’ScreenMan de Teatre de l’Home Dibuixat o la Pluja de Guillem Albà i Clara Peya, que posa la música en directe com la que també oferirà l’esmentada Safari o Retahilando, que barreja el teatre amb objectes amb el clown.
El conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, ha destacat que «si no fóra per la Mostra, seria impossible que companyies tan reconegudes com els andalusos Arena en los bolsillos o El Espejo Negro, la basca Teatro Paraíso o el napolità Gaspare Nasuto, per posar un exemple, pugueren actuar a la Vall d’Albaida» i ha agraït el suport institucional de l’INAEM, la Diputació i la Generalitat que aporten respectivament el 15%, el 27% i el 31% del pressupost de la Mostra que completen els 19 municipis participants. Com assenyala la directora del Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alícia Garijo, «la Mostra és un excel·lent exemple de territorialització de la cultura que possibilita l’articulació de tota una comarca».
A més del programa, s’ha presentat el cartell, obra d’Àlvaro Sánchis que ha apostat pels colors cridaners «que transmeten l’alegria de la Mostra i una il·lustració que mostra com es pot crear tot un món a partir de pocs objectes». Per a disfrutar del major nombres d’espectacles, el programa de mà incorpora dues rutes, una per als més menuts de la casa amb Zum-zum Teatre divendres a Castelló de Rugat, Periferia Teatro a Alfarrasí i Teatre de l’Home Dibuixat a Ontinyent el dissabte i Eugenia Manzanera el diumenge al Ràfol de Salem; i altra per als que ja no ho són tant amb Safari a Albaida i La gallina dels ous d’or a Agullent el dissabte i la Domus di Pulcinella a la Pobla del Duc i Óscar, el niño dormido el diumenge a Ontinyent, l’espectacle de gran format amb el qual clourà la Mostra d’enguany.